Banca Dati PROGETTI UE


Dati Progetto


Num. Contratto


101112855


Coordinatore


LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND (Finlandia)


Responsabile ENEA


BEVIVINO ANNAMARIA - SSPT-AGROS (CASACCIA)


Sito WEB


https://delisoil.eu/


Descrizione


DeliSoil will adopt a multi-actor, transdisciplinary approach to co-design processes that minimise food processing waste and valorise its by-products. We will apply a circular bioeconomy approach to the waste hierarchy, creating sustainable soil improvers in support of soil health in Europe. DeliSoil’s 5 regional Living Labs (LLs), with actors along the entire food value chain, will use innovative technologies to convert residues from food processing and production industries into tailored soil improvers. Research partners and companies will evaluate the soil improvers in state-of-the-art laboratories, and landowners will test the project’s solutions. The tailored soil improvers will be tested for stability, biosafety and molecular parameters, and their impacts on soil health, agronomical performance, and environmental risks will be evaluated. Environmental footprints will also be measured for selected products. We will identify technological, legislative, financial, and social barriers and enablers for the conversion of food processing residue streams into organic soil improvers and fertilising products, and use these results to analyse fairness throughout the LL value chains. Together with stakeholders, we will build communities and create networks to facilitate knowledge sharing of DeliSoil’s key exploitable results, empower interdisciplinary design processes to improve soil health through the valorisation of food by-products, and increase societal soil literacy. The Living Labs will share their solutions for using side-streams from vegetable, meat, insect cultivation, mixed food, tomato, olive oil, and wine industry actors. Our proposed Lighthouses will allow inter-European partnering and demonstrate improved waste management sites integrating optimal practices in a circular bioeconomy framework. We will work in close cooperation with other EU projects and the European Soil Observatory (EUSO) to ensure coordinated delivery of Soil Mission goals.


Attività svolta da ENEA


ENEA rivestirà il ruolo di Partner, Leader del WP2 'Soil health improvement' ed è coinvolto in tutti i 7 WP nei quali si articola il progetto: WP1: Food Industry processing residue streams WP2: Soil health improvement WP3: Enablers for the conversion of food by-products and waste to soil improvers and fertilising products WP4: Environmental care WP5: Multi-actors engagement and collaboration Tentative: “Lighthouses, multi-actors and socioeconomics” WP6: Dissemination, Exploitation & Communication WP7: Project Management & Coordination


Programma Quadro


HORIZON EUROPE


Programma UE


Mission Soil


Tipo Progetto


RIA - Research and Innovation Action




Riferimenti ENEA



Posizione: 1743

Atto di Approvazione ENEA: 131/2023/SSPT-BIOAG

Codice Atto: PS1ADM

Unità alla stipula: SSPT-BIOAG-SOQUAS



Dati Finanziari (in euro)



Costo eleggibile del progetto: 7.000.000,00 Costo eleggibile per ENEA: 681.840,00

Contributo al progetto: 7.000.000,00 Contributo a ENEA: 681.840,00



Durata



Anno di stipula: 2023

Durata (in mesi): 48

Data di inizio: 01-06-2023

Data di scadenza: 31-05-2027



Partner (14)


Ruolo Tipologia Nome Nazione
PARTNER Piccole e medie imprese PROMAN MANAGEMENT GMBH Austria
PARTNER Università UNIV. COPENHAGEN Danimarca
PARTNER Organismi pubblici NO ricerca FINNISH FOOD AUTHORITY Finlandia
COORD Istituti di ricerca LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND Finlandia
PARTNER Istituti di ricerca PYHÄJÄRVI INSTITUTE Finlandia
PARTNER Università UNIV. OF HOHENHEIM Germania
PARTNER Società di consulenza ERINN INNOVATION LIMITED Irlanda
PARTNER Università CINSA - CONSORZIO INTERUNIVERSITARIO NAZIONALE PER LE SCIENZE AMBIENTALI Italia
PARTNER Istituti di ricerca ENEA Italia
PARTNER Industrie Yara International ASA Norvegia
PARTNER Istituti di ricerca POLISH ACADEMY OF SCIENCE- MINERAL AND ENERGY ECONOMY RES. INST. Polonia
PARTNER Università UNIV. LEÓN Spagna
PARTNER Università UVic-UCC FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES Spagna
ASSOC Istituti di ricerca FIBL - RESEARCH INSTITUTE OF ORGANIC AGRICULTURE Svizzera



Keyword associate al progetto dal database di CORDIS (4)


Keyword
Food Technology
Soil Science
Recycling, Recovery And Reclamation
WASTE MANAGEMENT



Altre Keyword non presenti nel database di CORDIS (1)


Altri indici
Circular economy




ACCESSIBILITA'


Questo sito è stato progettato in modo da avere accessibilità e usabilità ottimali, in conformità alle linee guida sull'accessibilità dei contenuti web (WCAG v2.0).
Se trovi qualche elemento di questo sito che, relativamente all'accessibilità o alla validità, non sia conforme agli standard, contatta l'amministratore del sito all'indirizzo mail: .


Tasti di accesso rapido

I tasti di accesso rapido sono un meccanismo di navigazione che consente di muoversi nelle varie parti del sito usando la tastiera.


Tasti di accesso rapido disponibili

Questo sito utilizza una configurazione di tasti di accesso rapido per attivare la maggior parte dei pulsanti e dei link della pagina. Tali tasti sono:


  • Alt + 0    -> Vai alla Home Page del Portale
  • Alt + s    -> Esporta Progetto in PDF
  • Alt + a    -> Informazioni sull'accessibilità della pagina
  • Alt + b    -> Feedback Accessibilità (e-mail: direzione.ttec@enea.it)
  • Alt + c    -> Informazioni sulla privacy del sito (utilizzo cookies)

Informazioni sull'accessibilità

Abbiamo cercato di usare la nostra esperienza e conoscenza delle varie modalità di accesso a Internet per sviluppare un sito web chiaro e semplice da usare per chiunque.


Validazione

Abbiamo usato HTML 5.0 e CSS conformi alle specifiche dettate dal W3C, perché crediamo che usabilità e accessibilità debbano essere basate su fondamenta solide. Qualora doveste trovare qualche parte del sito che non rispetta queste regole, vi preghiamo di contattare l'amministratore del sito all'indirizzo mail: .
Abbiamo anche cercato di ottenere il livello AA di accessibilità secondo il metro di misura stabilito dalla versione 2.0 del WCAG. Siamo però consapevoli del fatto che alcuni punti stabiliti dal WCAG sono soggettivi: pur essendo sicuri di averli rispettati, sappiamo che potrebbero esistere casi particolari in cui la loro interpretazione potrebbe essere diversa.