Dati Progetto
Num. Contratto
513960
Coordinatore
INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE (Francia)
Responsabile ENEA
PERROTTA GAETANO - SSPT-AGROS-BIOEC (LA TRISAIA)
Sito WEB
Sito WEB non disponibile
Descrizione
The overall objective of the project is to provide the necessary knowledge, tools and validated methods to enable development of high quality, consumer-acceptable fruits and vegetables (F&V) and derived foods / beverages containing flavonoids at levels that are optimal for human health.The study will mainly focus on proanthocyanidins (PAs) because, unlike other flavonoids, there is consistent evidence, from short-term clinical trials, supporting a role for PA in maintaining cardiovascular function and decreasing CVD risk. Such clinical studies have used PA-rich extracts including pine bark, grapeseed, cocoa and 'American' fruit juices (cranberry, blueberry, purple grape) that are sold in low volumes in Europe. The flavonoid / PA rich plants and products use d in the project (i.e. grape, apple, strawberry, broccoli, and tomato, juices, wine and cider) are suitable candidates to develop European plant-based foods with improved flavonoid content and can have a broad impact on both citizen health and SMEs. This knowledge, combined with recent advances in our understanding of, and ability to specifically alter, plant flavonoid biosynthesis and food/beverage content, will be exploited to develop F&V with altered PA composition as health-promoting food products. The specific aims follow a "Fork to Farm" approach to: (1 ) Determine the optimal source and dose of PAs for conferring health benefits while avoiding potential risks (2) To develop analytical tools for selecting raw materials and transformation processes for modifying PA composition in order to ensure optimal quality of plant-derived foods and beverages (3) Provide biotechnological tools for producing F&V with an optimised PA composition, and (4) Study consumer attitudes towards the processes used and products derived from the application these novel technologies and inform all the stakeholders in the food chain of the scientifically substantiated benefits (risks) of PA-enriched foods.
Attività svolta da ENEA
Attività di ricerca relativa a:
allevamento di collezioni varietali di fragola;
selezione di varietà di fragola a differente accumulo di flavonoidi;
analisi comparata dell'espressione genica in genotipi selezionati;
caratterizzazione strutturale dei geni coinvolti nella biosintesi dei flavonoidi;
sviluppo di marcatori molecolari associati al pattern di espressione genica e di accumulo di flavonoidi in fragola;
produzione di linee di fragola transgeniche trasformate con geni coinvolti nella regolazione delle vie metaboliche di biosintesi dei flavonoidi.
Programma Quadro
Sesto Programma Quadro UE (2002-2006)
Programma UE
QUALITA' PRODOTTI ALIMENTARI (2002-2006)
Tipo Progetto
STREP - Progetti Specifici Mirati
Riferimenti ENEA
Posizione:
880
Atto di Approvazione ENEA:
012/2005/BIOTEC
Codice Atto:
07L49
Unità alla stipula:
BIOTEC
Dati Finanziari (in euro)
Costo eleggibile del progetto:
6.827.854,00
Costo eleggibile per ENEA:
433.042,00
Contributo al progetto:
3.999.997,00
Contributo a ENEA:
217.271,00
Durata
Anno di stipula:
2005
Durata (in mesi):
36
Data di inizio:
01-01-2005
Data di scadenza:
31-12-2007
Partner (14)
Ruolo |
Tipologia |
Nome |
Nazione |
|
Istituti di ricerca |
VTT - TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND |
Finlandia |
COORD |
Istituti di ricerca |
INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE |
Francia |
|
Altro |
INTER-RHONE |
Francia |
|
Università |
UNIV. BIELEFELD |
Germania |
|
Università |
UNIV. PHILIPPS MARBURG |
Germania |
PARTNER |
Istituti di ricerca |
ENEA |
Italia |
|
Università |
UNIV. FIRENZE |
Italia |
|
Istituti di ricerca |
DLO FOUNDATION |
Paesi Bassi |
|
Istituti di ricerca |
PLANT RESEARCH INTERNATIONAL B.V. |
Paesi Bassi |
|
Università |
UNIV. WAGENINGEN |
Paesi Bassi |
|
Università |
UNIV. WROCLAW OF ENV. AND LIFE SCIENCES |
Polonia |
|
Istituti di ricerca |
INSTITUTE OF FOOD RESEARCH |
Regno Unito |
|
Istituti di ricerca |
CSIC - SPANISH NATIONAL RESEARCH COUNCIL |
Spagna |
|
Industrie |
NESTEC S.A. |
Svizzera |
Keyword associate al progetto dal database di CORDIS (12)
Keyword |
AGRICULTURE |
FOOD |
RESOURCES OF THE SEA, FISHERIES |
BIOTECHNOLOGY |
LIFE SCIENCES |
MEDICINE, HEALTH |
STANDARDS |
ENVIRONMENTAL PROTECTION |
SAFETY |
EVALUATION |
SCIENTIFIC RESEARCH |
SOCIAL ASPECTS |
Altre Keyword non presenti nel database di CORDIS (0)
Altri indici |
Nessun altro indice specificato per il Progetto selezionato
|