Dati Progetto
Num. Contratto
818431
Coordinatore
LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND (Finlandia)
Responsabile ENEA
BEVIVINO ANNAMARIA - SSPT-AGROS (CASACCIA)
Sito WEB
http://simbaproject.eu/
Descrizione
As the world population is continuously increasing, the supply of food with equal accessibility has become a major issue and future challenge. Microbes are unexploited tool to increase food productivity and quality. The objective of SIMBA project is to harness complex soil and marine microbial communities (microbiomes) for the sustainable production of food. SIMBA will focus on two interconnected food chains, i.e. crop production, aquaculture. SIMBA will first launch an in silico phase in order to analyze the further pre-existing microbiome databases and earlier studies, to identify the best microbiome layout capable of supporting food chain quality and productivity. Microbiome-tailored interventions will be specifically developed including soil, plant, fish, aquaculture and food/feed processing towards optimal layout as defined in the modelling step, as follows:
i) Identified optimal microbiome consortia will be designed and tested in lab, pot and field trials to improve plant
productivity and health;
ii) Marine microbiomes will be applied to facilitate sustainable aqua and agriculture;
iii) Optimal microbe/microbe consortia will be used to convert raw-materials and residuals to high quality food, feed or finally to energy.
In a final intervention step, these interactions will be monitored and tested in field, aqua-culturing, fish feeding and human studies, measuring the impact on microbiome consortia, interactions in association with factors evaluating their efficacy in terms of improving food security, productivity, quality, safety, sustainability, nutritional and health aspects. "Near to market” microbiome applications for sustainable food systems will be provided thanks to the interdisciplinary and cross-sectional nature of the proposal and the active role of small and medium sized enterprises (SMEs).
Attività svolta da ENEA
L'ENEA è responsabile del Work Package 2 e collabora a sette dei nove WP del progetto per l'esecuzione di attività di ricerca, di scaling-up industriale, disseminazione e management. In particolare, nel WP 2 l'ENEA si occupa del coordinamento delle attività delle prove in serra e in campo; analisi dell'effetto di consorzi microbici promotori della crescita delle piante sul microbioma del suolo in relazione a diversi fattori biotici e abiotici.
Programma Quadro
HORIZON 2020
Programma UE
Food Security, Sustainable Agriculture and the Bioeconomy
Tipo Progetto
IA - Innovation Action
Riferimenti ENEA
Posizione:
1528
Atto di Approvazione ENEA:
98/2018 - 169/2022 - 222/2022/SSPT-BIOAG
Codice Atto:
PS1AAQ
Unità alla stipula:
SSPT-BIOAG-SOQUAS
Dati Finanziari (in euro)
Costo eleggibile del progetto:
10.373.932,00
Costo eleggibile per ENEA:
754.000,00
Contributo al progetto:
10.000.000,00
Contributo a ENEA:
754.000,00
Durata
Anno di stipula:
2018
Durata (in mesi):
60
Data di inizio:
01-11-2018
Data di scadenza:
31-10-2023
Partner (23)
Ruolo |
Tipologia |
Nome |
Nazione |
|
Altro |
BIO BASE EUROPE PILOT PLANT VZW |
Belgio |
|
Industrie |
FERMBIOTICS APS |
Danimarca |
|
Industrie |
Fermentationexperts AS |
Danimarca |
|
Università |
UNIV. COPENHAGEN |
Danimarca |
COORD |
Istituti di ricerca |
LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND |
Finlandia |
|
Università |
UNIV. HELSINKI |
Finlandia |
|
Industrie |
SUDAU AGRO GMBH |
Germania |
|
Università |
UNIV. BIELEFELD |
Germania |
|
Università |
UNIV. BONN RHEINISCHE FRIEDRICH-WILHELMS (UBO) |
Germania |
|
Piccole e medie imprese |
AquaTT UETP Ltd |
Irlanda |
|
Istituti di ricerca |
MATIS OHF |
Islanda |
|
Industrie |
AGRIGES SRL |
Italia |
|
Industrie |
CENTRO COLTURE SPERIMENTALI VALLE D'AOSTA SRL |
Italia |
PARTNER |
Istituti di ricerca |
ENEA |
Italia |
|
Università |
UNIV. PARMA |
Italia |
|
Istituti di ricerca |
NIVA - NORWEGIAN INSTITUTE FOR WATER RESEARCH |
Norvegia |
|
Università |
UNIV. NORWEGIAN OF LIFE SCIENCES (NMBU) |
Norvegia |
|
Istituti di ricerca |
NWO - NETHERLANDS ORGANISATION FOR SCIENTIFIC RESEARCH |
Paesi Bassi |
|
Università |
UNIV. WAGENINGEN |
Paesi Bassi |
|
Industrie |
ZILT PROEFBEDRIJF BV |
Paesi Bassi |
|
Industrie |
ALLMICROALGAE NATURAL PRODUCTS SA |
Portogallo |
|
Industrie |
NECTON - COMPANHIA PORTUGUESA DE CULTURAS MARINHAS SA |
Portogallo |
|
Istituti di ricerca |
CTAQUA - AQUACULTURE TECHNOLOGICAL CENTER |
Spagna |
Keyword associate al progetto dal database di CORDIS (4)
Keyword |
AGRICULTURE |
FOOD |
INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER |
SCIENTIFIC RESEARCH |
Altre Keyword non presenti nel database di CORDIS (2)
Altri indici |
Food chain |
Microbiome |