Dati Progetto
Num. Contratto
O16264
Coordinatore
SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE (Organ. Internazionali)
Responsabile ENEA
BALDUCCHI ROBERTO - SSPT-AGROS-BIOEC (LA TRISAIA)
Sito WEB
Sito WEB non disponibile
Descrizione
The proposed Integrated Project (IP) aims to improve quality and safety and introduce innovation into Traditional European Food production systems through research, demonstration, dissemination and training activities. It focuses on increasing value to both consumers and producers and on supporting the development of realistic business plans for all components of the food chain, using a fork to farm approach. The proposed project has 5 main objectives:
(i) identify and quantify consumer perceptions, expecta tions and attitudes with respect to safety and quality characteristics of traditional foods and innovations that could be introduced into the traditional food industry (5 % of project effort);
(ii) identify, evaluate and transfer into the industry innovations which guarantee food safety, especially with respect to microbiological and chemical hazards (20% of effort);
(iii) Identify, evaluate and transfer into the industry innovations which improve the nutritional quality, while at the same time main taining or improving other quality characteristics (e.g. sensory, environmental, ethical) and recognised by traditional food consumers (35% of effort);
(iv) support the marketing and supply chain development of traditional food products (10% of effort);
(v) facilitate effective technology transfer of innovations (those developed within the TRUEFOOD projects and in other EU, national and industry funded R&D projects) into traditional food industry (30% of effort).
Attività svolta da ENEA
ENEA è leader del WP2 B: Control of biologically derived (mycotoxins, biogenic amines) and process induced chemical hazards (pesticides, acrylamide, furans) in TFP (alimenti tradizionali); in questo WP ENEA si occupa in particolare di mettere a punto metodi diagnostici innovativi per l'individuazione di micotossine in alimenti e per studiare le possibili interazioni/migrazioni da film plastici (materiali per il packaging) all'alimento.
E' anche responsabile del Coordinamento dell'Industrial Pillar cioè dei Workpackages 5-6-7-8 che riguardano espressamente la componente industriale del progetto, in particolare:
WP5: - Innovative tools to improve the supply chain (how to develop strategies to improve marketing and supply chain organisation methods for traditional food products);
WP6: - Pilot scale evaluation, demonstration and transfer to SMEs; (qui ENEA partecipa)
WP7: - Environmental, societal and economic impact;
WP8 - Dissemination, training and technology transfer.
Programma Quadro
Sesto Programma Quadro UE (2002-2006)
Programma UE
QUALITA' PRODOTTI ALIMENTARI (2002-2006)
Tipo Progetto
IP - Progetto Integrato
Riferimenti ENEA
Posizione:
937
Atto di Approvazione ENEA:
224/DG/2006
Codice Atto:
Unità alla stipula:
BAS
Dati Finanziari (in euro)
Costo eleggibile del progetto:
N/D
Costo eleggibile per ENEA:
1.023.534,00
Contributo al progetto:
N/D
Contributo a ENEA:
516.516,00
Durata
Anno di stipula:
2006
Durata (in mesi):
Data di inizio:
01-05-2006
Data di scadenza:
30-04-2010
Partner (31)
Ruolo |
Tipologia |
Nome |
Nazione |
|
Associazioni |
CONFEDERATION DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES DE L'UE |
Belgio |
|
Università |
UNIV. GENT (UGent) |
Belgio |
|
Associazioni |
ASSOCIATION DE COORDINATION TECHNIQUE POUR L'INDUSTRIE AGROALIMENTAIRE |
Francia |
|
Associazioni |
CENTRE NATIONAL INTERPROFESSIONNEL DE L'ECONOMIE LAITIÈRE |
Francia |
|
Istituti di ricerca |
INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE |
Francia |
|
Industrie |
LABORATOIRE INTERPROFESSIONNEL D'AQUITAINE |
Francia |
|
Università |
UNIV. APPLIED SCIENCES OF WEIHENSTEPHAN |
Germania |
|
Università |
UNIV. TECHNICAL MUNICH (TUM) |
Germania |
|
Istituti di ricerca |
FOOD INDUSTRIAL RESEARCH AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT COMPANY SA |
Grecia |
|
Istituti di ricerca |
NAGREF NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH FOUNDATION |
Grecia |
|
Università |
TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTION OF IONIAN ISLANDS |
Grecia |
|
Università |
UNIV. AGRICULTURAL ATENE |
Grecia |
|
Industrie |
AGRICONSULTING SPA |
Italia |
PARTNER |
Istituti di ricerca |
ENEA |
Italia |
|
Istituti di ricerca |
ISS - ISTITUTO SUPERIORE DI SANITA |
Italia |
|
Istituti di ricerca |
ISTITUTO NAZIONALE DI RICERCA PER GLI ALIMENTI E LA NUTRIZIONE |
Italia |
|
Università |
PROGETTO EUROPA GROUP S.R.L. |
Italia |
|
Università |
UNIV. MILANO |
Italia |
|
Università |
UNIV. PERUGIA |
Italia |
|
Istituti di ricerca |
MATFORSK AS, NORWEGIAN FOOD RESEARCH INSTITUTE |
Norvegia |
COORD |
Istituti di ricerca |
SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE |
Organ. Internazionali |
|
Università |
UNIV. WARSAW AGRICULTURAL/SZKOLA GLOWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO/WARSAW AGRICULTURAL |
Polonia |
|
Università |
UNIV. CATOLICA PORTUGUESA, ESCOLA SUPERIOR DE BIOTECNOLOGIA |
Portogallo |
|
Industrie |
GENUS PLC |
Regno Unito |
|
Università |
UNIV. NEWCASTLE UPON TYNE |
Regno Unito |
|
Università |
INSTITUT OF CHEMICAL TECHNOLOGY PRAGUE |
Repubblica Ceca |
|
Istituti di ricerca |
AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA |
Slovenia |
|
Università |
UNIV. LJUBLJANA |
Slovenia |
|
Istituti di ricerca |
IRTA INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES |
Spagna |
|
Università |
UNIV. KARADENIZ TECHNICAL |
Turchia |
|
Istituti di ricerca |
CAMPDEN & CHORLEYWOOD FOOD INDUSTRY DEVELOPMENT INSTITUTE HUNGARY KHT. |
Ungheria |
Keyword associate al progetto dal database di CORDIS (3)
Keyword |
FOOD |
INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER |
EDUCATION, TRAINING |
Altre Keyword non presenti nel database di CORDIS (2)
Altri indici |
Food chain |
Nutritional quality |