Banca Dati PROGETTI UE


Dati Progetto


Num. Contratto


O16264


Coordinatore


SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE (Organ. Internazionali)


Responsabile ENEA


BALDUCCHI ROBERTO - SSPT-AGROS-BIOEC (LA TRISAIA)


Sito WEB


Sito WEB non disponibile


Descrizione


The proposed Integrated Project (IP) aims to improve quality and safety and introduce innovation into Traditional European Food production systems through research, demonstration, dissemination and training activities. It focuses on increasing value to both consumers and producers and on supporting the development of realistic business plans for all components of the food chain, using a fork to farm approach. The proposed project has 5 main objectives: (i) identify and quantify consumer perceptions, expecta tions and attitudes with respect to safety and quality characteristics of traditional foods and innovations that could be introduced into the traditional food industry (5 % of project effort); (ii) identify, evaluate and transfer into the industry innovations which guarantee food safety, especially with respect to microbiological and chemical hazards (20% of effort); (iii) Identify, evaluate and transfer into the industry innovations which improve the nutritional quality, while at the same time main taining or improving other quality characteristics (e.g. sensory, environmental, ethical) and recognised by traditional food consumers (35% of effort); (iv) support the marketing and supply chain development of traditional food products (10% of effort); (v) facilitate effective technology transfer of innovations (those developed within the TRUEFOOD projects and in other EU, national and industry funded R&D projects) into traditional food industry (30% of effort).


Attività svolta da ENEA


ENEA è leader del WP2 B: Control of biologically derived (mycotoxins, biogenic amines) and process induced chemical hazards (pesticides, acrylamide, furans) in TFP (alimenti tradizionali); in questo WP ENEA si occupa in particolare di mettere a punto metodi diagnostici innovativi per l'individuazione di micotossine in alimenti e per studiare le possibili interazioni/migrazioni da film plastici (materiali per il packaging) all'alimento. E' anche responsabile del Coordinamento dell'Industrial Pillar cioè dei Workpackages 5-6-7-8 che riguardano espressamente la componente industriale del progetto, in particolare: WP5: - Innovative tools to improve the supply chain (how to develop strategies to improve marketing and supply chain organisation methods for traditional food products); WP6: - Pilot scale evaluation, demonstration and transfer to SMEs; (qui ENEA partecipa) WP7: - Environmental, societal and economic impact; WP8 - Dissemination, training and technology transfer.


Programma Quadro


Sesto Programma Quadro UE (2002-2006)


Programma UE


QUALITA' PRODOTTI ALIMENTARI (2002-2006)


Tipo Progetto


IP - Progetto Integrato




Riferimenti ENEA



Posizione: 937

Atto di Approvazione ENEA: 224/DG/2006

Codice Atto:

Unità alla stipula: BAS



Dati Finanziari (in euro)



Costo eleggibile del progetto: N/D Costo eleggibile per ENEA: 1.023.534,00

Contributo al progetto: N/D Contributo a ENEA: 516.516,00



Durata



Anno di stipula: 2006

Durata (in mesi):

Data di inizio: 01-05-2006

Data di scadenza: 30-04-2010



Partner (31)


Ruolo Tipologia Nome Nazione
Associazioni CONFEDERATION DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES DE L'UE Belgio
Università UNIV. GENT (UGent) Belgio
Associazioni ASSOCIATION DE COORDINATION TECHNIQUE POUR L'INDUSTRIE AGROALIMENTAIRE Francia
Associazioni CENTRE NATIONAL INTERPROFESSIONNEL DE L'ECONOMIE LAITIÈRE Francia
Istituti di ricerca INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE Francia
Industrie LABORATOIRE INTERPROFESSIONNEL D'AQUITAINE Francia
Università UNIV. APPLIED SCIENCES OF WEIHENSTEPHAN Germania
Università UNIV. TECHNICAL MUNICH (TUM) Germania
Istituti di ricerca FOOD INDUSTRIAL RESEARCH AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT COMPANY SA Grecia
Istituti di ricerca NAGREF NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH FOUNDATION Grecia
Università TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTION OF IONIAN ISLANDS Grecia
Università UNIV. AGRICULTURAL ATENE Grecia
Industrie AGRICONSULTING SPA Italia
PARTNER Istituti di ricerca ENEA Italia
Istituti di ricerca ISS - ISTITUTO SUPERIORE DI SANITA Italia
Istituti di ricerca ISTITUTO NAZIONALE DI RICERCA PER GLI ALIMENTI E LA NUTRIZIONE Italia
Università PROGETTO EUROPA GROUP S.R.L. Italia
Università UNIV. MILANO Italia
Università UNIV. PERUGIA Italia
Istituti di ricerca MATFORSK AS, NORWEGIAN FOOD RESEARCH INSTITUTE Norvegia
COORD Istituti di ricerca SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE Organ. Internazionali
Università UNIV. WARSAW AGRICULTURAL/SZKOLA GLOWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO/WARSAW AGRICULTURAL Polonia
Università UNIV. CATOLICA PORTUGUESA, ESCOLA SUPERIOR DE BIOTECNOLOGIA Portogallo
Industrie GENUS PLC Regno Unito
Università UNIV. NEWCASTLE UPON TYNE Regno Unito
Università INSTITUT OF CHEMICAL TECHNOLOGY PRAGUE Repubblica Ceca
Istituti di ricerca AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA Slovenia
Università UNIV. LJUBLJANA Slovenia
Istituti di ricerca IRTA INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES Spagna
Università UNIV. KARADENIZ TECHNICAL Turchia
Istituti di ricerca CAMPDEN & CHORLEYWOOD FOOD INDUSTRY DEVELOPMENT INSTITUTE HUNGARY KHT. Ungheria



Keyword associate al progetto dal database di CORDIS (3)


Keyword
FOOD
INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER
EDUCATION, TRAINING



Altre Keyword non presenti nel database di CORDIS (2)


Altri indici
Food chain
Nutritional quality




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