Banca Dati PROGETTI UE





 

DETTAGLI PROGETTO  TRUEFOOD
(Num. O16264)


Num. Contratto:
O16264

Coordinatore: SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE (Organ. Internazionali)

Responsabile ENEA: BALDUCCHI ROBERTO - SSPT-AGROS-BIOEC (LA TRISAIA)

Ruolo ENEA: PARTNER

Sito Web: Sito WEB non disponibile

Programma Quadro: Sesto Programma Quadro UE (2002-2006)

Programma UE: QUALITA' PRODOTTI ALIMENTARI (2002-2006) - Qualità e sicurezza dei prodotti alimentari

Area Tematica:

Tipo Progetto: IP - Progetto Integrato

Descrizione:

The proposed Integrated Project (IP) aims to improve quality and safety and introduce innovation into Traditional European Food production systems through research, demonstration, dissemination and training activities. It focuses on increasing value to both consumers and producers and on supporting the development of realistic business plans for all components of the food chain, using a fork to farm approach. The proposed project has 5 main objectives: (i) identify and quantify consumer perceptions, expecta tions and attitudes with respect to safety and quality characteristics of traditional foods and innovations that could be introduced into the traditional food industry (5 % of project effort); (ii) identify, evaluate and transfer into the industry innovations which guarantee food safety, especially with respect to microbiological and chemical hazards (20% of effort); (iii) Identify, evaluate and transfer into the industry innovations which improve the nutritional quality, while at the same time main taining or improving other quality characteristics (e.g. sensory, environmental, ethical) and recognised by traditional food consumers (35% of effort); (iv) support the marketing and supply chain development of traditional food products (10% of effort); (v) facilitate effective technology transfer of innovations (those developed within the TRUEFOOD projects and in other EU, national and industry funded R&D projects) into traditional food industry (30% of effort).


Attività svolta da ENEA:

ENEA è leader del WP2 B: Control of biologically derived (mycotoxins, biogenic amines) and process induced chemical hazards (pesticides, acrylamide, furans) in TFP (alimenti tradizionali); in questo WP ENEA si occupa in particolare di mettere a punto metodi diagnostici innovativi per l'individuazione di micotossine in alimenti e per studiare le possibili interazioni/migrazioni da film plastici (materiali per il packaging) all'alimento. E' anche responsabile del Coordinamento dell'Industrial Pillar cioè dei Workpackages 5-6-7-8 che riguardano espressamente la componente industriale del progetto, in particolare: WP5: - Innovative tools to improve the supply chain (how to develop strategies to improve marketing and supply chain organisation methods for traditional food products); WP6: - Pilot scale evaluation, demonstration and transfer to SMEs; (qui ENEA partecipa) WP7: - Environmental, societal and economic impact; WP8 - Dissemination, training and technology transfer.


Note:

Sostituzione responsabile Matr. 46122 - LEONARDI MARINA con Matr. 05379 - BALDUCCHI ROBERTO


Posizione:
937

Codice Atto:


Atto di approvazione ENEA:
224/DG/2006

Unità alla stipula:
BAS

Costo eleggibile del Progetto: N/D

Contributo al Progetto: N/D



Costo eleggibile per ENEA: 1.023.534,00

Contributo ad ENEA: 516.516,00

Anno di stipula:
2006

Durata in mesi:
0

Data di inizio:
01-05-2006

Data di scadenza:
30-04-2010


Indice                               Costo Tot. Contr. UE
               
0 CONFEDERATION DES INDUSTRIES AGRO-ALIMENTAIRES DE L'UE Associazioni Belgio
1 UNIV. GHENT (Ugent) Università Belgio
2 ASSOCIATION DE COORDINATION TECHNIQUE POUR L'INDUSTRIE AGROALIMENTAIRE Associazioni Francia
3 CENTRE NATIONAL INTERPROFESSIONNEL DE L'ECONOMIE LAITIÈRE Associazioni Francia
4 INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE Istituti di ricerca Francia
5 LABORATOIRE INTERPROFESSIONNEL D'AQUITAINE Industrie Francia
6 UNIV. APPLIED SCIENCES OF WEIHENSTEPHAN Università Germania
7 UNIV. TECHNICAL MUNICH (TUM) Università Germania
8 FOOD INDUSTRIAL RESEARCH AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT COMPANY SA Istituti di ricerca Grecia
9 NAGREF NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH FOUNDATION Istituti di ricerca Grecia
10 TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTION OF IONIAN ISLANDS Università Grecia
11 UNIV. AGRICULTURAL ATENE Università Grecia
12 AGRICONSULTING SPA Industrie Italia
13 ENEA Istituti di ricerca Italia PARTNER
14 ISS - ISTITUTO SUPERIORE DI SANITA Istituti di ricerca Italia
15 ISTITUTO NAZIONALE DI RICERCA PER GLI ALIMENTI E LA NUTRIZIONE Istituti di ricerca Italia
16 PROGETTO EUROPA GROUP S.R.L. Università Italia
17 UNIV. MILANO Università Italia
18 UNIV. PERUGIA Università Italia
19 MATFORSK AS, NORWEGIAN FOOD RESEARCH INSTITUTE Istituti di ricerca Norvegia
20 SPREAD EUROPERAN SAFETY GEIE Istituti di ricerca Organ. Internazionali COORD
21 UNIV. WARSAW AGRICULTURAL/SZKOLA GLOWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO/WARSAW AGRICULTURAL Università Polonia
22 UNIV. CATOLICA PORTUGUESA, ESCOLA SUPERIOR DE BIOTECNOLOGIA Università Portogallo
23 GENUS PLC Industrie Regno Unito
24 UNIV. NEWCASTLE UPON TYNE Università Regno Unito
25 INSTITUT OF CHEMICAL TECHNOLOGY PRAGUE Università Repubblica Ceca
26 AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA Istituti di ricerca Slovenia
27 UNIV. LJUBLJANA Università Slovenia
28 IRTA INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES Istituti di ricerca Spagna
29 UNIV. KARADENIZ TECHNICAL Università Turchia
30 CAMPDEN & CHORLEYWOOD FOOD INDUSTRY DEVELOPMENT INSTITUTE HUNGARY KHT. Istituti di ricerca Ungheria

 Argomento  Macro Key  Keyword
Agriculture and Marine Resources and Products FOOD FOOD
RTD Horizontal Topics INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER
Social and Economic Concerns EDUCATION, TRAINING EDUCATION, TRAINING

 Indice
Food chain
Nutritional quality