Banca Dati PROGETTI UE





 

DETTAGLI PROGETTO  FLAVO
(Num. 513960)


Num. Contratto:
513960

Coordinatore: INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE (Francia)

Responsabile ENEA: PERROTTA GAETANO - SSPT-AGROS-BIOEC (LA TRISAIA)

Ruolo ENEA: PARTNER

Sito Web: Sito WEB non disponibile

Programma Quadro: Sesto Programma Quadro UE (2002-2006)

Programma UE: QUALITA' PRODOTTI ALIMENTARI (2002-2006) - Qualità e sicurezza dei prodotti alimentari

Area Tematica:

Tipo Progetto: STREP - Progetti Specifici Mirati

Descrizione:

The overall objective of the project is to provide the necessary knowledge, tools and validated methods to enable development of high quality, consumer-acceptable fruits and vegetables (F&V) and derived foods / beverages containing flavonoids at levels that are optimal for human health.The study will mainly focus on proanthocyanidins (PAs) because, unlike other flavonoids, there is consistent evidence, from short-term clinical trials, supporting a role for PA in maintaining cardiovascular function and decreasing CVD risk. Such clinical studies have used PA-rich extracts including pine bark, grapeseed, cocoa and 'American' fruit juices (cranberry, blueberry, purple grape) that are sold in low volumes in Europe. The flavonoid / PA rich plants and products use d in the project (i.e. grape, apple, strawberry, broccoli, and tomato, juices, wine and cider) are suitable candidates to develop European plant-based foods with improved flavonoid content and can have a broad impact on both citizen health and SMEs. This knowledge, combined with recent advances in our understanding of, and ability to specifically alter, plant flavonoid biosynthesis and food/beverage content, will be exploited to develop F&V with altered PA composition as health-promoting food products. The specific aims follow a "Fork to Farm" approach to: (1 ) Determine the optimal source and dose of PAs for conferring health benefits while avoiding potential risks (2) To develop analytical tools for selecting raw materials and transformation processes for modifying PA composition in order to ensure optimal quality of plant-derived foods and beverages (3) Provide biotechnological tools for producing F&V with an optimised PA composition, and (4) Study consumer attitudes towards the processes used and products derived from the application these novel technologies and inform all the stakeholders in the food chain of the scientifically substantiated benefits (risks) of PA-enriched foods.


Attività svolta da ENEA:

Attività di ricerca relativa a: allevamento di collezioni varietali di fragola; selezione di varietà di fragola a differente accumulo di flavonoidi; analisi comparata dell'espressione genica in genotipi selezionati; caratterizzazione strutturale dei geni coinvolti nella biosintesi dei flavonoidi; sviluppo di marcatori molecolari associati al pattern di espressione genica e di accumulo di flavonoidi in fragola; produzione di linee di fragola transgeniche trasformate con geni coinvolti nella regolazione delle vie metaboliche di biosintesi dei flavonoidi.


Note:


Posizione:
880

Codice Atto:
07L49

Atto di approvazione ENEA:
012/2005/BIOTEC

Unità alla stipula:
BIOTEC

Costo eleggibile del Progetto: 6.827.854,00

Contributo al Progetto: 3.999.997,00



Costo eleggibile per ENEA: 433.042,00

Contributo ad ENEA: 217.271,00

Anno di stipula:
2005

Durata in mesi:
36

Data di inizio:
01-01-2005

Data di scadenza:
31-12-2007


Indice                               Costo Tot. Contr. UE
               
0 VTT - TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND Istituti di ricerca Finlandia
1 INRA - INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE Istituti di ricerca Francia COORD
2 INTER-RHONE Altro Francia
3 UNIV. BIELEFELD Università Germania
4 UNIV. PHILIPPS MARBURG Università Germania
5 ENEA Istituti di ricerca Italia PARTNER
6 UNIV. FIRENZE Università Italia
7 DLO FOUNDATION Istituti di ricerca Paesi Bassi
8 PLANT RESEARCH INTERNATIONAL B.V. Istituti di ricerca Paesi Bassi
9 UNIV. WAGENINGEN Università Paesi Bassi
10 UNIV. WROCLAW OF ENV. AND LIFE SCIENCES Università Polonia
11 INSTITUTE OF FOOD RESEARCH Istituti di ricerca Regno Unito
12 CSIC - SPANISH NATIONAL RESEARCH COUNCIL Istituti di ricerca Spagna
13 NESTEC S.A. Industrie Svizzera

 Argomento  Macro Key  Keyword
Agriculture and Marine Resources and Products AGRICULTURE AGRICULTURE
FOOD FOOD
RESOURCES OF THE SEA, FISHERIES RESOURCES OF THE SEA, FISHERIES
Biological Sciences BIOTECHNOLOGY BIOTECHNOLOGY
LIFE SCIENCES LIFE SCIENCES
MEDICINE, HEALTH MEDICINE, HEALTH
Measurements and Standards STANDARDS STANDARDS
Protecting Man and his Environment ENVIRONMENTAL PROTECTION ENVIRONMENTAL PROTECTION
SAFETY SAFETY
RTD Horizontal Topics EVALUATION EVALUATION
SCIENTIFIC RESEARCH SCIENTIFIC RESEARCH
Social and Economic Concerns SOCIAL ASPECTS SOCIAL ASPECTS

 Indice


Nessun altro indice specificato per il Progetto selezionato