Banca Dati PROGETTI UE





 

DETTAGLI PROGETTO  SIMBA
(Num. 818431)


Num. Contratto:
818431

Coordinatore: LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND (Finlandia)

Responsabile ENEA: BEVIVINO ANNAMARIA - SSPT-AGROS (CASACCIA)

Ruolo ENEA: PARTNER

Sito Web: http://simbaproject.eu/

Programma Quadro: HORIZON 2020

Programma UE: Food Security, Sustainable Agriculture and the Bioeconomy - Food Security, Sustainable Agriculture and Forestry, Marine, Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy

Area Tematica: Life sciences - food industry

Tipo Progetto: IA - Innovation Action

Descrizione:

As the world population is continuously increasing, the supply of food with equal accessibility has become a major issue and future challenge. Microbes are unexploited tool to increase food productivity and quality. The objective of SIMBA project is to harness complex soil and marine microbial communities (microbiomes) for the sustainable production of food. SIMBA will focus on two interconnected food chains, i.e. crop production, aquaculture. SIMBA will first launch an in silico phase in order to analyze the further pre-existing microbiome databases and earlier studies, to identify the best microbiome layout capable of supporting food chain quality and productivity. Microbiome-tailored interventions will be specifically developed including soil, plant, fish, aquaculture and food/feed processing towards optimal layout as defined in the modelling step, as follows: i) Identified optimal microbiome consortia will be designed and tested in lab, pot and field trials to improve plant productivity and health; ii) Marine microbiomes will be applied to facilitate sustainable aqua and agriculture; iii) Optimal microbe/microbe consortia will be used to convert raw-materials and residuals to high quality food, feed or finally to energy. In a final intervention step, these interactions will be monitored and tested in field, aqua-culturing, fish feeding and human studies, measuring the impact on microbiome consortia, interactions in association with factors evaluating their efficacy in terms of improving food security, productivity, quality, safety, sustainability, nutritional and health aspects. "Near to market” microbiome applications for sustainable food systems will be provided thanks to the interdisciplinary and cross-sectional nature of the proposal and the active role of small and medium sized enterprises (SMEs).


Attività svolta da ENEA:

L'ENEA è responsabile del Work Package 2 e collabora a sette dei nove WP del progetto per l'esecuzione di attività di ricerca, di scaling-up industriale, disseminazione e management. In particolare, nel WP 2 l'ENEA si occupa del coordinamento delle attività delle prove in serra e in campo; analisi dell'effetto di consorzi microbici promotori della crescita delle piante sul microbioma del suolo in relazione a diversi fattori biotici e abiotici.


Note:

2021 - amendment: proroga di 12 mesi dell'attività al 31 ottobre 2023 (durata 60 mesi) e rimodulazione dei costi ENEA senza modifica del contributo CE a ENEA. 2022 - nuovo amendment: aumento del costo ENEA e del contributo a ENEA (da 730.000 a 737.419 euro) e riduzione del costo totale del progetto (da 10.530.862 a 10.373.932 euro) 2023 - amendment aumento del costo ENEA e del contributo a ENEA (da 737.419 a 753.731 euro) determina 77/2023/SSPT-BIOAG 2023 - rimodulati soltanto i costi ENEA con diversa ripartizione tra le tipologie di costo; invariato il costo eleggibile per la CE e il contributo a ENEA (determina 187/2023/SSPT-BIOAG)


Posizione:
1528

Codice Atto:
PS1AAQ

Atto di approvazione ENEA:
98/2018 - 169/2022 - 222/2022/SSPT-BIOAG

Unità alla stipula:
SSPT-BIOAG-SOQUAS

Costo eleggibile del Progetto: 10.373.932,00

Contributo al Progetto: 10.000.000,00



Costo eleggibile per ENEA: 754.000,00

Contributo ad ENEA: 754.000,00

Anno di stipula:
2018

Durata in mesi:
60

Data di inizio:
01-11-2018

Data di scadenza:
31-10-2023


Indice                               Costo Tot. Contr. UE
               
0 BIO BASE EUROPE PILOT PLANT VZW Altro Belgio
1 FERMBIOTICS APS Industrie Danimarca
2 Fermentationexperts AS Industrie Danimarca
3 UNIV. COPENHAGEN Università Danimarca
4 LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND Istituti di ricerca Finlandia COORD
5 UNIV. HELSINKI Università Finlandia
6 SUDAU AGRO GMBH Industrie Germania
7 UNIV. BIELEFELD Università Germania
8 UNIV. BONN RHEINISCHE FRIEDRICH-WILHELMS (UBO) Università Germania
9 AquaTT UETP Ltd Piccole e medie imprese Irlanda
10 MATIS OHF Istituti di ricerca Islanda
11 AGRIGES SRL Industrie Italia
12 CENTRO COLTURE SPERIMENTALI VALLE D'AOSTA SRL Industrie Italia
13 ENEA Istituti di ricerca Italia PARTNER
14 UNIV. PARMA Università Italia
15 NIVA - NORWEGIAN INSTITUTE FOR WATER RESEARCH Istituti di ricerca Norvegia
16 UNIV. NORWEGIAN OF LIFE SCIENCES (NMBU) Università Norvegia
17 NWO - NETHERLANDS ORGANISATION FOR SCIENTIFIC RESEARCH Istituti di ricerca Paesi Bassi
18 UNIV. WAGENINGEN Università Paesi Bassi
19 ZILT PROEFBEDRIJF BV Industrie Paesi Bassi
20 ALLMICROALGAE NATURAL PRODUCTS SA Industrie Portogallo
21 NECTON - COMPANHIA PORTUGUESA DE CULTURAS MARINHAS SA Industrie Portogallo
22 CTAQUA - AQUACULTURE TECHNOLOGICAL CENTER Istituti di ricerca Spagna

 Argomento  Macro Key  Keyword
Agriculture and Marine Resources and Products AGRICULTURE AGRICULTURE
FOOD FOOD
RTD Horizontal Topics INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER INNOVATION, TECHNOLOGY TRANSFER
SCIENTIFIC RESEARCH SCIENTIFIC RESEARCH

 Indice
Food chain
Microbiome